Banebrydende børnebøger

I pop op-udstillingen Banebrydende børnebøger samles nogle af de børnebøger, der siden 1930’erne til i dag har fascineret og vakt begejstring hos børn og voksne, og som har vist nye veje for børnelitteraturen

Banebrydende børnebøger
Jun
8
8. juni 2018 10:00
2. februar 2019 18:00
Den Sorte Diamant

I pop op-udstillingen Banebrydende børnebøger samles nogle af de børnebøger, der siden 1930’erne til i dag har fascineret og vakt begejstring hos børn og voksne, og som har vist nye veje for børnelitteraturen. Udstillingen vises sideløbende med Den Store Thomas Winding Udstilling i Den Sorte Diamant om forfatteren, tv-manden og billedkunstneren Thomas Winding, hvis værker børn i alle aldre har nydt gennem mange år.

Egon Mathiesen: Vi vil flyve. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Banebrydende børnebøger viser børnelitteratur fra 1960’ernes omvæltningstid og disses historiske forudsætninger, nemlig børnelitteratur fra 1930’erne og 1940’erne, der var præget af kulturradikale og reformpædagogiske tiltag. Derudover udstilles nyere dansk børnelitteratur, der i mange henseender viderefører 1960’ernes opbrud.

Børnelitteraturen eksisterer ikke uafhængigt af det omkringliggende samfund. I denne litteratur kan man spore de radikale ændringer i kulturel og social henseende, der er sket i Danmark i det 20. århundrede. Børnelitteraturen præges, men er også med til at præge. Og i udstillingen vises nogle af de værker fra børnelitteraturen, som har været læst af forskellige generationer og på tværs af generationer.

Børnebøgerne fra 1930’erne og 40’erne er kendetegnet ved at være gennemillustreret og ved at behandle emner, der ikke tidligere har været del af børnelitteraturen. Værker fra 1960’ernes nybrud i dansk børnelitteratur med forfattere som Ole Lund Kirkegaard, Halfdan Rasmussen og Cecil Bødker er sprogkunstværker i egen ret. Men de afspejler også det igangværende opbrud, herunder en ny holdning til barnet, hvor barnet ikke skulle belæres, men derimod have lov til at være sig selv. Nutiden har også sin egen perlerække af populære børnebøger. Nogle af de mest populære og nyskabende, som også vises i udstillingen, er Jakob Martin Strids mange bøger samt Manu Sareens serie om Iqbal Farooq.


+

Sådan...

Du skal nu oprette en profil for at kunne sende invitationer, samle svar og lade dine gæster skrive kommentarer.

Log ind

Tilføj til favoritter
Du skal oprette en profil for at kunne tilføje en begivenhed til dine favoritter.

Opret bruger

Brugere kan invitere venner og skræddersy Stuff.Allerede bruger af Stuff? Log ind her.

Check din indbakke

Så er der blot tilbage at klikke på linket i den mail, vi netop har sendt til dig.