GROTTA PROFUNDA APPROFUNDITA

Pauline Curnier Jardin for første gang på dansk jord med det heftige film- og installationsværk ”Grotta Profunda Approfundita”


Detaljer

Den Frie Udstillingsbygning er så heldige at kunne præsentere den franske kunstner Pauline Curnier Jardin for første gang på dansk jord med det heftige film- og installationsværk ”Grotta Profunda Approfundita” i Den Fries udstillingsrum i underetagen. I hendes kobling af etnografi og fantasy, præsenterer hun eventyrlige, absurde og til tider komiske fortællinger, som tager afsæt i hendes fascination af kvinderollen. Her er det især, hvordan kvinder gennem tiden er blevet portrætteret i myter, folkefortællinger, film og teater, som skiftevis heltinde, offer, seksualobjekt, moder og heks, som optager hende.

Et grottelignende rum holdt i blå- og rødlige farver akkompagnerer og danner rammen om videoværket – et rum, som til forveksling minder om menneskets bløde indre, med slimhinder, årer, organer og tarme. Fortællingen i det sort/hvide stumfilmsagtige videoværk tager udgangspunkt i historien om den franske helgen Bernadette Soubirous, som i midten af 1800-tallet modtog åbenbaringer om Jomfru Maria i en grotte ved Lourdes, Frankrig. I Jardins værk får en ung Bernadette et åndesyn. En oplevelse som får hende til at søge op i bjergene, hvor hun falder i søvn af udmattelse på en stor sten. Da hun kommer til bevidsthed igen, finder hun sig selv i en grotte, hvor hun møder forskellige fantastiske væsener, som stiller hende spørgsmål om kunstens, kulturens og menneskeracens oprindelse.