Særudstilling: Kongelige Juleborde

Oplev historisk jul i den kongelige familie gennem syv fantasifulde juleborde, mens du nyder Dronningens smukke sale

Særudstilling: Kongelige Juleborde
Nov
6
6. november 2018 11:00
26. december 2018 17:00
De Kongelige Repræsentationslokaler

På et bord danser piberensernisserne lystigt rundt i vinterlandskab. Et andet er dænget til med smadrede Flora Danica-tallerkener. Et tredje står dystert og tomt hen. Ja, julestemningen i kongefamilierne har ændret sig i takt med den tid, de har regeret i.
 
Syv historiske juletableauer pryder De Kongelige Repræsentationslokaler, og fortæller om kongelig jul fra 1700-tallet og frem til i dag.

Kongelig jul gennem århundreder

Nostalgien bobler ved Dronning Ingrids bord med piberensernisser dansende på en 'frossen sø' som de gjorde på mange danske juleborde i efterkrigstiden. En udsmykning, som Dronning Margrethe har tegnet og fortalt om til netop denne udstilling.

Dronning Margrethe selv har taget den enkle og hyggelige julestemning med fra sin barndom til julefejringerne i dag. Over Dronning Margrethes juletableau hænger en kopi af den uro, der i dag hænger over julebordet på Marselisborg.

Mange af de traditioner og dekorationer, vi i dag forbinder med jul, slog rod på Christian 9.s tid. Han var også kendt som Europas svigerfar, og på hans julebord kan man se de 'nymodens' julekort, han har modtaget fra familiemedlemmer over hele Europa. Der er også hele to juletræer, da Dronningen og Kronprinsessen konkurrerer om hvem der kan pynte det smukkeste træ.

Oplev også de mere historiske borde, som Christian 8.s nytårsbord med ekstravagant menu og smadret Flora Danica. I maskeradernes storhedstid syder Københavns gader ved rygterne om Caroline Mathilde og Struensee. Den pietistiske Christian 6. forbyder julestuer - og andre fornøjelser. Imens nyder Frederik 7. sine særlige oldtidsgaver.

Omvisninger i særudstillingen Kongelige Juleborde

Gå rundt blandt bordene på egen hånd, eller tag med på en omvisning, og få alle historierne bag juletableauerne.

Kl. 11 alle åbningsdage i perioden afholder vi en omvisning om De Kongelige Repræsentationslokaler. Omvisningen berør også udvalgte tableauer i særudstillingen. Denne omvisning er gratis med billet til De Kongelige Repræsentationslokaler.

Lørdage og søndage i åbningsperioden er det også muligt at tage med på en særomvisning, der går i dybden med alle syv juletableauer. Omvisningen kræver særbillet.

Omvisningerne kl. 14 er udsolgt. Der er ekstrature lørdage og søndage i december kl. 10.30.

Praktisk information

Praktisk om udstillingen: Udstillingen består af syv historiske tableauer, der står i de kongelige pragtsale på Christiansborg Slot. Det er stadig muligt at opleve salene, inkl. Riddersalen med Bjørn Nørgaards gobeliner.

Køb Billetter : http://shop.kongeligeslotte.dk/billetter-aktiviteter/dagsbilletter/dagsbillet-til-de-kongelige-repra...


+

Sådan...

Du skal nu oprette en profil for at kunne sende invitationer, samle svar og lade dine gæster skrive kommentarer.

Log ind

Tilføj til favoritter
Du skal oprette en profil for at kunne tilføje en begivenhed til dine favoritter.

Opret bruger

Brugere kan invitere venner og skræddersy Stuff.Allerede bruger af Stuff? Log ind her.

Check din indbakke

Så er der blot tilbage at klikke på linket i den mail, vi netop har sendt til dig.