Under Indiens himmel – Fotografier fra det 19. århundrede

Udstillingens over 80 værker består af fotografier og fotoalbummer, der alle er udlånt fra den samme privatsamling.

Under Indiens himmel – Fotografier fra det 19. århundrede
Nov
23
23. november 2018 10:00
28. april 2019 17:00
Davids Samling

Davids Samlings nye særudstilling giver et hidtil ukendt førstehåndsindtryk af det 19. århundredes Indien, primært – men ikke kun – set med vestlige fotografers øjne. Igennem originale vintagefotografier bliver beskueren ført tilbage til fotografiets fødsel og tidligste barndom og frem til omkring 1900.

I begyndelsen af 1850’erne var fotografiet slået igennem i det britisk dominerede Indien. Med sin storslåede arkitektur, de eksotiske landskaber og de mange forskellige folkeslag og kulturer bød Indien på fantastiske motiver: prægtige islamiske paladser, moskeer og gravmæler. Prinser, maharajaer, ministre og krigere i al deres pragt. Men også et rigt folkeliv med alt fra stenhuggere til slangetæmmere samt elefanter, der bader i Ganges.

Ukendt fotograf. Taj Mahal, 1870’erne

En helt anden type motiver, der kan ses på udstillingen, er de sønderskudte paladser og døde krigere, der manende fortæller om opstanden mod det britiske styre i 1857-58. Den brød ud, efter at muslimske og hinduistiske soldater ifølge rygtet blev tvunget af briterne til at anvende patroner indsmurt i fedt fra grise og køer. Der er tale om nogle af historiens tidligste krigsfotografier, der i Europa dannede udgangspunkt for avisernes illustrationer.

Der eksperimenteredes med det nye medie af såvel tilrejsende som lokale fotopionerer. Udstillingen vidner om udvekslingen og konkurrencen mellem amatører og de professionelle fotografer, hvis atelierer frem mod 1900 skød frem utallige steder i Indien. Fotografierne viser også, hvorledes det nye medie udviklede sig i spændingsfeltet mellem dokumentation og kreativ kunstform.

Udstillingens over 80 værker består af fotografier og fotoalbummer, der alle er udlånt fra den samme privatsamling. Udstillingskataloget er skrevet af den britiske fotohistoriker John Falconer, der i mange år var ansvarlig for fotosamlingerne i British Librarys indiske og orientalske afdelinger.


+

Sådan...

Du skal nu oprette en profil for at kunne sende invitationer, samle svar og lade dine gæster skrive kommentarer.

Log ind

Tilføj til favoritter
Du skal oprette en profil for at kunne tilføje en begivenhed til dine favoritter.

Opret bruger

Brugere kan invitere venner og skræddersy Stuff.Allerede bruger af Stuff? Log ind her.

Check din indbakke

Så er der blot tilbage at klikke på linket i den mail, vi netop har sendt til dig.